Driftmeddelande
Regler och ansvar för slamtömning
Har du en enskild avloppsanläggning? Då är det vi, eller den entrepenör som vi har avtal med, som hjälper dig med tömning. Här hittar du regler som du behöver följa för att vi ska kunna utföra vårt arbete.
Slamtömning är fysiskt krävande, och din fastighet är en arbetsplats för oss. För att arbetet ska kunna göras tryggt och enligt lag behöver din anläggning uppfylla våra regler.
Transportvägen – vägen till din fastighet
Transportvägen är den väg som slambilen måste köra på fram till den plats där bilen kan stå när vi utför slamtömningen.
- Transportvägen ska vara minst 3,5 meter bred och ha en fri höjd på minst 4,5 meter.
- Vägen måste klara av att tunga fordon, upp till 28 ton, kan köra på den. Den ska därför ha minst bärighetsklass 2.
- Vägen ska ha fri sikt, vara fri från hinder och under vintertid vara fri från snö och halka för att vi ska kunna tömma din anläggning.
Märk anläggningen
Se till att lock och anslutningar ligger ovanför marknivå och att de syns väl. Lock och anslutningar ska vara lättåtkomliga vid tömning. Märk dem med en väl synlig vimpel. Se även till att vägen från slambilen, till och runt brunnen, är fri från växter och föremål. Har du ett minireningsverk ska tömningsinstruktioner vara tillgängliga vid tömning.
Uppställningsplatsen
Platsen där bilen står när vi utför slamtömningen.
Vändplatsen
Slambilen behöver utrymme för att vända samt komma till och från tömningsstället utan att behöva backa längre sträckor. Utforma vändplatsen som en vändplan eller som en trevägskorsning, med en diameter på minst 18 meter.
Placering och utformning av anslutningspunkt för tömning
- Placera anslutningspunkten max 10 meter från transportvägen. Vid längre avstånd får du betala en extra avgift för slangdragning.
- Höjdskillnaden mellan uppställningsplatsen för slambilen och botten på anläggningen får vara max 6 meter, om det inte finns särskilda skäl.
- Anslutningspunkten ska vara trafiksäkert utformad, undvik backkrön och kurvor.
- Se till att vägen är fri från hinder i form av till exempel staket, trädgårdsmöbler, murar, stubbar, planteringar eller annan växtlighet.
Brunnslocket
- Locket får väga högst 15 kg om det ska lyftas och 35 kg om det ska dras åt sidan.
- Vi rekommenderar lätta lock av glasfiber eller plast och gärna med handtag.
- Locket ska ligga ovanför marken och vara fritt från snö, is och andra hinder.
- Har du lås? Lås upp före tömning och lås efteråt.
- Se till att brunnen är barnsäker.
Då får du betala framkörningsavgift så kallad bomkörning
Om vi inte kan tömma din anläggning, till exempel för att vi inte hittar den, brunnslocket är för tungt eller att brunnen är låst, får du betala en avgift.