
Trädgårdsavfall
Hämtning av trädgårdsavfall är en tjänst för dig som bor i småhus (villa, radhus eller kedjehus) i Jönköpings kommun. Vi hämtar allt från gräsklipp, ris och ogräs till löv och fallfrukt. OBS! Stenar hör inte hemma i komposten då de förstör komposten, kärlet och bilen. Vi hämtar ditt trädgårdsavfall 15 gånger under veckorna 16–45, 2023.
Om du själv har möjlighet att kompostera trädgårdsavfall blir det ett fint näringstillskott för jorden. Det behövs inga tillstånd och du blir självförsörjande på näringsämnen till rabatter och odlingar.
Lämna till sortergård
Du som inte kan eller vill kompostera själv kan kostnadsfritt lämna ditt trädgårdsavfall till någon av våra elva sortergårdar. Likaså om du har växter som är invasiva, till exempel jättebalsamin, jätteloka eller parkslide. Alla växtdelar från invasiva arter ska förpackas och lämnas till sortergård. Lägger du dem i trädgårdsavfallet är det stor risk att frön och rotdelar sprider sig. Läs mer om invasiva växter längre ner på sidan.
Vi kan hämta ditt trädgårdsavfall,
endast inom Jönköpings kommun
Vill du inte köra trädgårdsavfallet själv kan du låta oss hämta det. Välj passande storlek på kärlet.
Kärlstorlek och priser, inklusive moms, för 2023:
190 liter, 730 kr/kärl/säsong
370 liter, 860 kr/kärl/säsong
Beställ hämtning av trädgårdsavfall
Logga in på Mina sidor (via bankID eller fakturanummer) och gör din beställning. Du kan också anmäla dig via kundtjänst, telefonnummer 036-17 19 00.
OBS! Du som redan har tjänsten behöver inte göra en ny anmälan.
Tömningsintervall 2023
Tömning jämna veckor
veckorna 16, 18, 20, 22, 24, 26, 28, 30, 32, 34, 36, 38, 40, 42 och 44.
Tömning ojämna veckor
veckorna 17, 19, 21, 23, 25, 27, 29, 31, 33, 35, 37, 39, 41, 43 och 45.
Datum som vi tömmer ditt trädgårdsavfall
Skriv in din adress så får du veta vilka dagar vi tömmer ditt trädgårdsavfall.
Trädgårdsavfall är allt komposterbart som uppkommer vid normal skötsel av din trädgård, till exempel löv, gräs, fallfrukt, egenodlade grönsaker, kvistar och mindre grenar. Grövre grenar ska ej läggas i kärlet. Locket ska gå att stänga när vi tömmer kärlet. 190-liters kärlet får inte väga mer än 40 kg och 370-liters kärlet ej mer än 75 kg. Vi tar inte med trädgårdsavfall som ligger utanför kärlet.
Fallfrukt får läggas i trädgårdsavfallskärlet men tänk på att maxvikten på kärlet är 75 kg och en 10-litershink med äpplen väger cirka 8 kg.
Detta får du inte lägga i kärlet för trägårdsavfallet
Tänk på att inte lägga något trädgårdsavfall i plastpåsar, allt ska ligga löst i kärlet. Du kan inte heller lägga med emballage, större stubbar, stenar, grus, jord, kattsand, kutterspån från djurburar eller hundbajs. Såklart får du inte heller lägga okomposterbara material i kärlet.
Det händer med det insamlade materialet
Trädgårdsavfallet kör vi sedan till en torrötningsanläggning inom Jönköpings kommun, där det omvandlas till biogas och biogödsel.
Var noggrann med invasiva växter
Vissa växter hör inte hemma i vår natur, till exempel blomsterlupin, jättebalsamin, jätteloka eller parkslide. De hotar att ta över och kväva andra arter. Har du invasiva växter du vill bli av med? Lämna dem till sortergården. Kom ihåg att informera personalen om att du har med dig invasiva arter. Personalen kommer visa vart du ska lämna ditt avfall. Din säck med växtavfall från invasiva arter läggs i det separata kärlet för invasiva växter som finns på sortergården – INTE i containern för trädgårdsavfall eller restavfall. Detta kärl går sedan direkt till förbränning, för att undvika spridning av invasiva arter. Läs mer om hur du ska hantera invasiva växter.