g_translate
Juneavfalls logotyp

Sortergård

Vi driver elva sortergårdar där du kan lämna grovavfall, elavfall och farligt avfall. Några gårdar har prylbodar där du kan lämna begagnade saker. Du hittar alla sortergårdarnas öppettider här.

Ändrade öppettider vid storhelger

Sortergårdarna är stängda midsommar-, jul-, och nyårsafton samt helgdagar.
Dag innan trettondedag jul, midsommar- och julafton stänger alla öppna sortergårdar kl 16.00.

Sortergårdarnas öppettider 2018


Mån

Tis

Ons

Tors

Fre

Lör

Sön*

Bankeryd
Tallvägen

12-19


12-19

12-19


9-15

10-14*

Bottnaryd
Industrigatan15-199-15


Gränna
Johan Werners gränd

12-19


12-199-15


Habo
f.d. Sibbabo


12-19


12-19


9-15


Huskvarna
Kungsängsvägen

8-19

8-19

8-19

8-19

8-16

9-16

10-14*

Jönköping
Returvägen

8-19

8-19

8-19

8-19

8-16

9-16

10-14*

Kaxholmen
Vistakullevägen


12-19


12-19


9-15


Mullsjö
Borrgatan

12-19


12-199-15


Tenhult
Tegelvägen

12-19


12-199-15

 

Torsvik
Betavägen


12-198-16

9-15


Visingsö
vägen mot Näs


14-19
9-13


 * Söndagsöppet under perioden 25 mars-28 oktober. Stängt söndagar på vinterhalvåret.

Här sorteras grovavfallet

På sortergården slängs det grovavfall som inte får plats i sopkärlet. Allt sorteras upp i olika fraktioner utifrån avfallsslag. På alla gårdar finns tydliga skyltar så du ser vad du ska slänga var. Känner du dig osäker hjälper gärna personalen dig! Det avfall som slutligen inte går att sortera ut blir restavfall som bränns och utvinns till energi.

På sortergårdarna får kommunens hushåll lämna sitt grovavfall utan extra kostnad, det täcks av den fasta avgift som varje hushåll betalar via avfallstaxan. Har du ett företag eller verksamhet kan du köpa ett sortergårdskort.
OBS! Fordon över 3,5 ton får av utrymmesskäl inte besöka sortergårdarna.

Sortergårdarna är bemannade. Personalen hjälper dig gärna tillrätta och visar var de olika behållarna finns.

Spara tid, sortera hemma

Sortera upp grovavfallet hemma så blir det enklare för dig på sortergården. Klipp eller såga ris och grenar i enmeterslängder så tar de mindre plats i våra behållare. Till de lite större gårdarna finns det packlistor du kan ladda ner så du ser i vilken ordning du lämnar avfallet på gården. Listorna finns på sidan för respektive gård och längst ner på denna sidan under dokument.

Farligt avfall och elavfall

På nästan alla sortergårdarna kan du lämna farligt avfall och elavfall. Till Bottnaryd och Tenhult, där vi inte kan ta emot detta avfall, kommer istället farligt avfall-bilen ca nio gånger per år. Du kan läsa mer om detta avfall på sidorna Farligt avfall och Elektronik.

Prylbodar

Allt behöver inte slängas. På sortergårdarna i Huskvarna, Jönköping, Tenhult, Bankeryd, Bottnaryd och på Torsvik finns prylbodar utplacerade.  Där kan du lämna in saker som kan återanvändas. Sakerna går sedan vidare till försäljning via ett antal välgörenhetsorganisationer som vi samarbetar med. I Habo och Mullsjö finns inga prylbodar, där samarbetar vi sedan tidigare med lokala välgörenhetsorganisationer som vi valt att fortsätta samarbetet med. Endast inlämning gäller, det är ingen försäljning i prylbodarna.

Du kan panta på alla sortergårdar

På alla sortergårdar finns pantkärl där du kan lämna pantburkar och PET-flaskor. På sortergården i Huskvarna finns en större pantmaskin där du kan välja om du vill ha ut pantpeng eller om du vill skänka din pantpeng till välgörenhet. 2017 skänktes pantpengen till Barncancerfonden och 2018 har vi valt att pengen ska gå till Stiftelsen Tappra Barn. På övriga gårdar skänks pantpengen till välgörenhet.

Vi samlar in textil

Vi samarbetar med Human bridge stiftelse och kommunens arbetsmarknadsavdelning för att mer textil ska kunna samlas in för återanvändning och återvinning.

Den insamlade textilen sorteras av arbetsmarknadsavdelningen och kläder i gott skick säljs av Human Bridge där överskottet går till deras biståndsarbete. Kläder och textil i sämre skick materialåtervinns.

Du kan lämna både hela och trasiga kläder, underkläder, sängkläder, handdukar och hushållstextiler, samt hela skor, hattar, filtar, handväskor, bälten och accessoarer. 

Allt ska lämnas torrt och i väl knutna plastpåsar.

Allt sorterat tas tillvara

Papper, well, metallskrotskrot och glas går till återvinning och träet gör vi bränsle av. Trädgårdsavfallet blir fin kompostjord. Hemelektronik demonteras och det som kan återvinnas tas tillvara. Ur kyl- och frysskåp tas freonen om hand före skrotning.