Translate

Use Google to translate the web site. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Juneavfalls logotyp
På gruset står två sopkärl, en kvast och en vattenslang .

Sommartips för ditt sopkärl

På sommaren är det vanligt att fluglarver, eller maggottar som vi också kallar dem, invaderar våra soptunnor. De trivs i värme och fukt och framförallt i matavfallet. Trots att de är ofarliga är det få som uppskattar dem. Vi gör det inte och vill gärna att du försöker hålla dem borta så gott det går.

Här kommer några tips om hur du kan försämra deras miljö.

Använd matavfallspåsen på rätt sätt

Självklart ska du packa matavfallet i matavfallspåsar så att biogasanläggningen kan använda det. Matavfallspåsarna är dessutom bra mot flugor eftersom de hindrar matavfallet från att läcka och lukta. Men om matavfallet är blött går påsen lätt sönder. Se därför till att matavfallet är så torrt som möjligt innan du lägger det i påsen. Använd hållaren till matavfallspåsar som ingår i ditt abonnemang, den hjälper till att hålla påsen torr. För att minska vätskan kan du blanda mindre mängder servetter eller hushållspapper (använda) med matavfallet. Är matavfallspåsen, trots allt, blöt? Använd dubbla matavfallspåsar.

När matavfallet når upp till den streckade linjen på matavfallspåsen är den full. Se till att stänga den ordentligt. Då stannar avfallet inne i påsen och flugorna kommer inte åt det.
Soppåsen och påsen med mjukplast ska också knytas eller stängas ordentligt.

Om du kan, förvara kärlet i skugga

Ett kärl som står i skugga luktar mindre och drar till sig färre flugor. Om tömningsplatsen är solig är det bra om du kan förvara kärlet i skugga mellan tömningstillfällena.

Förvara matavfall i frysen!?!

Ja det är faktiskt ett bra sätt att slippa illaluktande fiskrens och räkskal, samtidigt som du håller flugorna borta. Kom ihåg att lägga dem i kärlet när tömningsdagen närmar sig.

Håll kärlet rent

Tvätta kärlet när det är tomt. Det mesta går bort med vatten. Vattnet häller du ut på grus eller gräsmatta så filtreras det i marken. Häll inte ut det på gatan, då rinner det ut i våra sjöar.

Medan kärlet är rent, passa på att spraya lite ättika runt kanten och låt det torka.