Translate

Use Google to translate the web site. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Juneavfalls logotyp

Förpackningar och tidningar

Dina använda förpackningar och tidningar är värdefulla resurser för miljön och producenterna. Ju fler förpackningar och tidningar som du lämnar till återvinning desto mindre nytt material krävs för att tillverka nya produkter. På så sätt sparar vi både råvara och i många fall olja. Förpackningar är ofta tillverkade av plast, glas, metall eller papper.

Som konsument är du enligt lag skyldig att sortera dina sopor. Förpackningar och tidningar ska du lämna till återvinningsstationer. Om fastigheten, där du bor, har ett soprum med sortering av förpackningar och tidningar går det givetvis bra att lämna dem där. Att lägga förpackningar och tidningar i restavfallet är däremot inte tillåtet.

Producentansvar

Den som producerar förpackningar har ett producentansvar och ansvarar för att samla in och återvinna uttjänta förpackningar och tidningar. De har även ansvar för att det finns lämpliga insamlingssystem, till exempel återvinningsstationer. Du har redan betalat för hantering och omhändertagande när du köpte varan.

Flerfamiljsbostäder, verksamheter och företag har ofta en egen insamling av förpackningar och tidningar. Tömning av förpackningar och tidningar ska utföras av en entreprenör som har avtal med producenternas insamlingssystem. Det samma gäller de förpackningar och tidningspapper som vi samlar in, till exempel genom abonnemanget fastighetsnära insamling som vi erbjuder småhusägare.

Mer information om producentansvar för förpackningar och returpapper finns på Naturvårdsverkets webbplats.

Naturvårdsverket Länk till annan webbplats.

Plast kan återvinnas upp till sex gånger

Av dina förbrukade ketchupflaskor, glasslådor, schampo- och balsamflaskor, chips- och godispåsar, påläggsemballage och plastpåsar med flera, blir det nya plastprodukter. När de inte längre går att återvinna bränns de och energin ger värme eller el.

Metall kan återvinnas hur många gånger som helst

Tänk hur mycket råvara du hjälper till att spara genom att sortera lock, kapsyler, aluminiumfolie, konservburkar och metalltuber med mera. Blir de inte till nya förpackningar, kan de användas till järnvägar eller som motordelar till bilar.

TIPS! Tryck in locket på konservburken så minskar du risken att någon skär sig.

Papper kan återvinnas upp till sju gånger

Låt dina förbrukade mjölk-, fil- och gräddförpackningar komma till nytta. Likaså dina tomma flingpaket, äggkartonger, tvättmedelspaket, pizzakartonger, omslagspapper och papperskassar. Det insamlade materialet återvinns för att bli till nya förpackningar. Papper har lång livslängd och kan återvinnas upp till sju gånger. Därefter fortsätter det att göra nytta då det går till förbränning och blir värme och el.

TIPS! Platta till kartongerna och vik ihop dem innan du lägger dem i papperssorteringen.

Har du tröttnat på dina dags- och veckotidningar, kataloger, pocketböcker, reklamblad och pappersark? Låt dem återvinnas för att bli till nya tidningar, hushålls- och toalettpapper. Även tidningar och returpapper kan återvinnas upp till sju gånger. Pappersförpackningar sorteras för sig och tidningar för sig. Kuvert, kvitton och postitlappar lägger du i restavfallet inte i behållaren för tidningar eller pappersförpackningar.

Glasförpackningar kan återvinnas i princip hur många gånger som helst

Glas är en produkt som vi ska vara rädda om. Glasets kvalitet är god även om det återvunnits flera gånger tidigare. Burkar och flaskor kan bli nya burkar och flaskor. De kan också användas vid tillverkningen av byggnadsisolering.

TIPS! Lägg färgat glas för sig och ofärgat glas för sig. Lock och kapsyler lägger du i plast- eller metallåtervinningen beroende på vilket material de är tillverkade av.

Ingen förpackning men tillverkad av liknande material

Porslin, keramik och glas som inte är förpackningsglas får inte lämnas i glasfacket. Du kan slänga dem i restavfallet men det är bättre om du lämnar dem på sortergården. Det samma gäller metallbestick och kastruller. De gör större nytta som metallskrot på sortergården än i restavfallet. Allt som hamnar i påsen för restavfall skickas till förbränning för energiåtervinning. Därför är det bra om du lämnar metall, porslin och glas till sortergården. Då kommer det återvinnas istället för att skickas till förbränning. Av restavfallet blir det el och fjärrvärme.

Följ regeln: det som inte är förpackning ska inte sorteras som förpackning.