
Kläder och andra textilier
Även om du tröttnar på dina gardiner, växer ur byxorna eller får en fläck på duken är textilierna fortfarande värdefulla. Så var snäll släng dem inte! Ge dem ett nytt liv genom att skänka, sälja eller lämna dem i textilbehållarna på sortergården. Här får du veta mer om vår textilinsamling och varför det är så bra när du lämnar in dina textilier.
Så här går textilinsamlingen till
Vi tar emot dina textilier i textilbehållarna på sortergården. Det är inte så noga om textilierna är hela, trasiga, blekta, fläckiga eller omoderna. Bara de är torra, rena och packade i knutna plastpåsar. Vi tar även emot hela och rena skocr, acessoarer och väskor.
Jönköpings kommuns arbetsmarknadsavdelning hämtar de insamlade textilierna och sorterar dem. De kläder som är i gott skick säljer hjälporganisationen Human Bridge vidare. Överskottet går till biståndsarbete. Kläder och textil i sämre skick går till textilåtervinning och kan komma till användning som industritrasor, bilinredning, isolering eller något annat.
Textilier som enbart består av ett material (till exempel bomull och ull) går att återvinna och kan så småningom bli nya handdukar, lakan, skjortor eller andra kläder.
Så mycket textilier förbrukar vi varje år
I Sverige handlar vi varje år i genomsnitt 13 kilo kläder och textilier per person. Och varje år slänger vi dessutom 7.5 kilo, varav hälften är hela, vilket innebär att någon annan skulle kunna använda dem. Det här är ett oerhört slöseri med tanke på vilka resurser tillverkningen kräver och att resurserna inte varar för evigt. Att återanvända textilier är en vinst för miljön. Då sparar vi på jordens resurser, som vatten och energi, samtidigt som vi minskar kemikalieanvändningen.
Hur textilindustrin skadar miljön och människorna
Kläder och textilier är värdefulla produkter som ofta tillverkas på bekostnad av både miljö och klimat. För att framställa bomull krävs det stora mängder vatten och för att bekämpa skadedjur, förhindra mögel eller för att bleka eller färga textilier används det kemikalier. Tyvärr drabbas ofta miljön och befolkningen av textilindustrins konsekvenser. I produktionsländerna handlar det bland annat om förorenade vattendrag, mark som inte längre går att odla och människor som blir sjuka av sitt arbete. Även i Sverige blir vi påverkade. Ett färgat klädesplagg kan innehålla giftig färg och din fleecetröja kan släppa ifrån sig tusentals mikroplaster när den tvättas.
Din insats är betydelsefull
Du kan också hjälpa till att minska framfarten för textilindustrins miljö- och klimatpåverkan. Här kommer några tips
- Vårda de textilier du använder så att de håller längre.
- Låt dina överblivna textilier komma till användning för någon annan.
- Lämna dina överblivna textilier till återbruk/återvinning.
- Minska inköpen, handla nytt vid behov – inte för nöjes skull!
- Om du handlar: handla så miljö- och klimatriktigt som möjligt
Och sist men inte minst – läs på!
Naturskyddsföreningen och många, många fler har bra information på webben.
Faktaunderlaget har vi hämtat från Naturvårdsverket
Vem får lämna avfall på sortergårdarna?
På sortergårdarna får du som bor i småhus, fritidshus eller lägenhet (i kommunerna Habo, Jönköping och Mullsjö) lämna ditt grovavfall. Tjänsten ingår i din renhållningsavgift (avfallstaxa).
Regler för verksamheter
Verksamhetsavfall ingår inte i avfallstaxan. Har du ett företag eller verksamhet väljer du om du vill anlita en godkänd entreprenör eller om du vill lämna avfall till sortergården – men då mot betalning.
Läs mer om vad som gäller för